Szakkifejezések, meghatározások, rövidítések az internet világából

Domain:

Önálló Internet tartomány, az Internet címek egy halmazához neveket rendelő adatbázis.

Domain név:

Alfanumerikus karakterekből álló műszaki azonosító, amelyet elsősorban a könnyebb megjegyezhetősége miatt az internetes kommunikációhoz nélkülözhetetlen Internet címek helyett használnak. Jelen Szabályzat olyan domain nevekre vonatkozik, amelyek helye az internetes domain rendszerben közvetlenül a .hu felső szintű, vagy valamelyik az alá rendelt második szintű közdomain alatt van (pl. cegnev.hu, cegnev.co.hu). Az ékezetes (vagy nemzetközi terminológiával IDN) domain nevek a név szerverekben kódolt formában tárolódnak, míg felhasználói szinten általában kódolatlan formában jelennek meg, ezért ha külön nincs jelölve, akkor a jelen Szabályzatban domain név alatt a kódolatlan forma értendő.

TLD:

Top Level Domain: legfelső szintű tartomány, a domainnév "pont" utáni végződésére utal.

SLD

Second Level Domain: második szintű tartomány, a domain név legfelső szintű tartomány neve előtt áll, pl. www.domainnev.info.hu.

gTLD:

generic Top Level Domain: generikus felső szintű domain nyilvántartó, ilyenek pl. a .com, .net, .org, és .info, melyek nyitottak a világ minden internet hasznalója számára.

ccTLD:

country code Top Level Domain: országkód szerinti legfelső szintű tartomány, mint pl. .hu, .de, .uk stb, melyek egy adott országra, térségre, vagy földrajzi helyre vonatkoznak

Közdomain:

A .hu felső szintű, továbbá ez alatt szükség szerint megnyitott olyan második szintű Internet domainek, amelyek alá a delegálást a Nyilvántartó végzi. A második szintű közdomainek aktuális listáját a Nyilvántartó web szerverén hozza nyilvánosságra.

Regisztrálás:

A delegáláshoz szükséges adatok bejegyzése a megfelelő adatbázisokba.

Fenntartás:

A domain-használó számára nyújtott delegálás-fenntartási szolgáltatás, amelynek keretében a szükséges műszaki és adminisztratív adatok a .hu elsődleges és tartalék névszervereken és adatbázisokban tárolódnak, az Internetről elérhetők, továbbá igény szerint módosításra kerülnek.

Igénylőlap:

A domain-igénylőtől vagy domain-használótól adatokat és nyilatkozatokat bekérő irat, amelyet a domain-igénylőnek vagy domain-használónak aláírásával kell ellátnia. Az Igénylőlap mintapéldánya a Szabályzat melléklete, annak elválaszthatatlan része.

Domain-igénylő:

Valamely domain delegálására igényt benyújtott szervezet vagy természetes személy. Amennyiben az általa igényelt domain számára delegálásra kerül, domain-használóvá válik.

Domain-használó:

Szervezet vagy természetes személy, akinek számára a domain delegálásra került.

Adminisztratív kapcsolattartó:

A domainnel kapcsolatos adminisztrációs ügyekben a domain-használó képviselője.

Technikai kapcsolattartó:

A domainnel kapcsolatos műszaki ügyekben a domain-használó képviselője.

Név Szerver (DNS szerver):

A Domain név és egy egyedi (IP) cím egyértelmű megfeleltetését végző számítógép. Azon felhasználóknak nyújtjuk ezt a szolgáltatást, akik nem rendelkeznek saját Domain név szerverrel.

Mivel az Internet hálózati cím egy nehezen megjegyezhető számsor, a felhasználók számára való könnyebb kezelhetőség kedvéért a számokhoz neveket rendelnek. Ezért olyan számítógépeket kell elhelyezni az interneten, amelyek nyilvántartják a név - cím összerendeléseket, illetve kérésre elvégzik a nevek címmé való átalakítását. Ezek a számítógépek a Domain név szerverek. Minden regisztrált Domain legalább két ilyen név szerverrel kell rendelkezzen a biztonsági előírásoknak megfelelően, melyek nem csatlakozhatnak azonos alhálózatra.

A .hu domain névre vonatkozó formai követelmények:

A domain név legalább 2 és legfeljebb 40 karakterből állhat. (Ajánlott a legalább 5, de legfeljebb 10 karaktert tartalmazó domain név választása.) A domain névben használható karakterek

  • a latin abc ékezet nélküli kisbetűi (a-z), továbbá
  • a magyar ékezetes kisbetűk (á,é,í,ó,ö,ő,ú,ü,ű), továbbá
  • a numerikus karakterek (0-9), továbbá
  • a kötőjel (-)

A domain név elején és végén csak betű vagy numerikus karakter állhat. A domain név nem tartalmazhat két egymást közvetlenül követő kötőjelet. A numerikus karakterrel kezdődő domain nevek használatát az RFC1035 internet dokumentum nem ajánlja, ezért regisztrálásuk bár nem tiltott, de nem ajánlott, és az ilyen névvel azonosított domainek működőképességéért vagy a használatukból eredő károkért minden felelősség a domain-használót terheli.

Eladó domain nevek

Egy frappáns, könnyen megjegyezhető domain név fél siker az üzleti életben. Sajnos sok esetben a kiválasztott név már másvalaki tulajdonában van. Ekkor sem reménytelen a helyzet, hiszen lehet, hogy a domain eladó.

Számos olyan domain nevet tudunk felajánlani megvételre, melyek segíthetik vállalkozása sikerességét… eladó domain nevek

Tárhely és domain csomagok

Statikus-csomag1db .hu regisztráció, 100MB tárhely, 3db e-mail fiók

Silver-csomag1db .hu regisztráció, 1000MB tárhely, 10db e-mail fiók

Gold-csomag1db .hu regisztráció, 2000MB tárhely, 20db e-mail fiók

Platina-csomag1db .hu regisztráció, 3000MB tárhely, 30db e-mail fiók

Egyedi, személyreszabott igényeket is kielégítünk!

Letölthető dokumentumok

Minden fontos nyomtatványt megtalál itt, amire szüksége van az új domain igénylésnél, domain átregisztrálásnál, tárhely igénylésnél.

Domain ellenőrzés: 

Hazai és nemzetközi domain
név és tárhely szolgáltatások
mobil: 70/333-4-222 tel/fax: 46/349-994
e-mail:
info@domain1.hu