Internet, domain, tárhely és honlap
egyszerűen

Honlapot szeretnék, mit kell tennem ehhez?

…így indul az a munka, amelyben a honlap tulajdonosa megismerkedik az internet alapvető jellemzőivel, működésével, és aminek a végén összeáll maga a honlap.

Hogyan képzeljem el az internetet, mi az a domain név, mi az a tárhely?

Az Internetet elképzelhetjük úgy, mint egy hatalmas irattárat, amelyben iratszekrények állnak. Az iratok lehetnek szövegek, képek, sőt, zenék és videók is. Az egyszerűség kedvéért beszéljünk végig iratokról!

Maga a képzeletbeli irattár az Internet, vagyis a világháló, a World Wide Web. Ezért kezdődnek úgy az internetes címek, hogy www.

Az irattár egyes szobái az egyes országokat jelentik. Az országot jelentő mutatók az internetes címek végződései. A .hu végződés Magyarországot jelöli.

Az irattárban egy úgynevezett böngésző program böngésző programsegítségével olvasgathatunk. A leginkább elterjedt böngészőprogramok az Internet Explorer és a Mozilla Firefox.

Az irattár szekrényeit elnevezve kapjuk a domain neveket. A domain szó szerinti jelentése: birtok, terület, tárgykör. Ez a jelentés le is fedi azt, amit az interneten jelölni akarunk. Az irattáron belül az én iratszekrényemet így tudom megjelölni: www.az-en-szekrenyem.hu

Az én iratszekrényemen belül több fiók is lehet. Ezeket külön megjelölhetem: www.az-en-szekrenyem.hu/masodik_fiok

Készíthetek nyilvános és elzárt fiókokat is. Az elzárt fiókok tartalmát csak azok nézhetik meg, akiknek jelszót adok hozzá. A nyilvános tartalmat azonban bárki megnézheti.

Az iratszekrényem neve a domain név. De lehet olyan domain nevem is, amihez még az asztalos gyártja a szekrényt! Amikor már van egy létező iratszekrényem is, az a tárhely.

Az iratszekrényem fiókjaiban különféle dokumentumok lehetnek. Ez maga a honlap. Lehet egyszerű is, bonyolult is - kicsit olyan, mintha a szekrény fiókjainak számát tetszőlegesen változtathatnánk.

A honlap menüpontjai biztosítják az átjárást a különböző fiókok között. Egy fiók, a kezdőlap kiemelt figyelmet élvez a honlapok esetében, ezt hívjuk főoldalnak, vagy nyitóoldalnak.

Hogyan kerülnek iratok, dokumentumok az én iratszekrényem fiókjaiba?

Ezeket legtöbbször egy úgynevezett FTP program segítségével tudom feltölteni. Az FTP jelszót a tárhely szolgáltatója adja. Ezt kell utána megadni majd a honlap készítőjének, hogy az elkészült dokumentumot fel tudja tölteni.

Hogyan találnak meg egy honlapot?

Három fő módon juthat el valaki a mi iratszekrényünk egyes fiókjaihoz:

  1. Ismeri a szekrény nevét, vagyis a böngésző programja keresősávjába beírja, hogy www.az-en-szekrenyem.hu
  2. Egy másik szekrény másik dokumentumában talál egy ránk mutató címet, amit a másik szekrény tulajdonosa érdekesnek talált. Ezt hívják hivatkozásnak, vagyis ez a link.
  3. Nem ismeri egyik szekrényünk nevét sem, így egy olyan speciális szekrényhez fordul segítségért, ami olyan, mintha egy könyvtári katalógus lenne. Ennek a szekrénynek a neve: www.google.hu vagy www.yahoo.com vagy ... és a sor még folytatható. Ezeken a helyeken a világ összes szekrényének, összes dokumentuma megtalálható. Amikor a keresett szó beírására szolgáló csíkra beírjuk, miről szeretnénk olvasni, akkor a Google előállít a számunkra egy listát, amiről ő úgy gondolja, hogy számunkra érdekes lehet, és épp ez az, amit keresünk. Hogy ez a lista hogyan áll össze, és hogy a mi szekrényünk ebben a listában a lehető legjobb helyet érje el, azzal foglalkozik a keresőoptimalizálás. A honlapkészítő feladata, hogy a honlapot az úgynevezett keresőrobotok számára fogyasztható állapotra hozza.

Mi a szerepe a jó tárhelyszolgáltatónak?

A tárhely szolgáltató jelen esetben olyan, mint az asztalos, aki a szekrényünket adja. Ha a szekrény rozoga, időnként szorulnak a fiókok és nem jutnak hozzá az olvasnivalóhoz a látogatók, akkor azzal mi veszítünk a legtöbbet. Minél jobban dolgozik a szekrény gyártója, annál több üzletet hoz nekünk is.

Egy-egy tárhelyszolgáltató természetesen több honlap számára is biztosít tárhelyet. Ezeket nagyméretű, nagy teljesítményű számítógépeken, szervereken tárolják, amelyeket speciális körülmények között, úgynevezett szerverhotelekben helyeznek el. Itt különösen ügyelnek a biztonságra, a páratartalomra, hőmérsékletre és a pormentességre.

Eladó domain nevek

Egy frappáns, könnyen megjegyezhető domain név fél siker az üzleti életben. Sajnos sok esetben a kiválasztott név már másvalaki tulajdonában van. Ekkor sem reménytelen a helyzet, hiszen lehet, hogy a domain eladó.

Számos olyan domain nevet tudunk felajánlani megvételre, melyek segíthetik vállalkozása sikerességét… eladó domain nevek

Tárhely és domain csomagok

Statikus-csomag1db .hu regisztráció, 100MB tárhely, 3db e-mail fiók

Silver-csomag1db .hu regisztráció, 1000MB tárhely, 10db e-mail fiók

Gold-csomag1db .hu regisztráció, 2000MB tárhely, 20db e-mail fiók

Platina-csomag1db .hu regisztráció, 3000MB tárhely, 30db e-mail fiók

Egyedi, személyreszabott igényeket is kielégítünk!

Letölthető dokumentumok

Minden fontos nyomtatványt megtalál itt, amire szüksége van az új domain igénylésnél, domain átregisztrálásnál, tárhely igénylésnél.

Domain ellenőrzés: 

Hazai és nemzetközi domain
név és tárhely szolgáltatások
mobil: 70/333-4-222 tel/fax: 46/349-994
e-mail:
info@domain1.hu